Stress counseling en Mindfulness coaching

 

 

 

Wat is Mindfulness?

 

In het dagelijks leven doen we veel op de automatische piloot. We leven gejaagd, we piekeren, razen maar door en we laten ons meevoeren in wat onze aandacht trekt. We zijn ons daar meestal niet bewust van. We rijden bijvoorbeeld in de auto ergens naartoe en kunnen ons bij aankomst niet meer herinneren hoe we er gekomen zijn, we eten een paar koekjes maar vergeten totaal ervan te genieten, we zijn in gesprek met iemand maar horen eigenlijk niet wat de ander zegt, we zijn bezig met ons werk maar denken aan het boodschappenlijstje, etc. Met onze gedachten zitten we in het verleden (wat ons allemaal is overkomen) of in de toekomst (wat we nog allemaal moeten doen).
 

Mindfulness is een methode van aandachtstraining die zich richt op het ontwikkelen van vaardigheden die helpen anders om te gaan met problemen in het dagelijks leven. Mindfulness helpt om de automatische piloot stop te zetten door bewust onze aandacht ergens op te richten. Je leert je automatische reacties kennen om zo op een andere manier met gedachten, gevoelens en klachten om te gaan.

 

Aandacht en acceptatie

Mindfulness heeft twee componenten. De eerste is het richten van de aandacht op de onmiddellijke ervaringen en het herkennen van mentale gebeurtenissen in het huidige moment. De tweede component is de nieuwsgierige en accepterende houding tegenover dat wat ervaren wordt. Elke gedachte, elk gevoel en elke lichamelijke gewaarwording wordt toegelaten, zonder er onmiddelijk een waardeoordeel over uit te spreken en zonder er iets aan te willen veranderen. 

 

Veel mensen werken onregelmatig, wat het lastig maakt om elke week op hetzelfde moment naar een bijeenkomst te komen. Anderen hebben moeite met deelnemen in een groep of willen graag persoonlijke aandacht. Voor hen bied ik de Mindfulness training individueel aan. 
 
Het grote voordeel van individuele sessies is, dat we kunnen inzoomen op jouw leven en de thema´s die daarin spelen.
 

Je gaat aan de slag met behulp van een werkboek en mp3 speler. Bij elke sessie evalueren we hoe het thuis is gegaan, wat de oefening je opleverde en hoe je de oefeningen zo goed mogelijk in het dagelijkse leven kunt toepassen. 

 

Een individueel Mindfulness traject bestaat uit 8 sessies van 1 uur en 15 minuten. 

 

Je kunt de Mindfulness training ook met zijn tweeën volgen en dan duren de sessies 1 uur en 30 minuten. Het is mogelijk om bijvoorbeeld met een partner, vriend, vriendin, zus, broer, collega te komen.